Nas d’or

NAS D’OR 2016
Dimitri, un artista d’ànima

El Festival distingeix amb el guardó del Nas d’Or aquelles personalitats que en el seu treball s’han erigit com a divulgadors reconeguts del món del pallasso. En anteriors edicions van ser guardonats, entre d’altres, Tortell Poltrona, Mary Santpere, Arturo Castilla, Leo Bassi, Monti i Emilio Aragón “Miliki”. Aquest any, la direcció artística del Festival ha decidit atorgar, a títol pòstum, el Nas d’Or 2016 al pallasso Dimitri Jacob Müller, o simplement 'Dimitri', recentment desaparegut  i que va participar en la gala de la primera edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà l'any 1984.

Dimitri (1935-2016) ha estat un dels artistes suïssos més populars. Barreja de pallasso, mim, i mestre d'arts circenses, era conegut com el Chaplin suís.  A l'edat de set anys va decidir convertir-se en un pallasso. I mentre aprenia l’ofici de terrissaire, al mateix temps, feia classes de teatre, música, ballet i acrobàcies. Després va marxar a París, on va estudiar mim amb Etienne Decroux  i formaria part de la tropa de Marcel Marceau. Als anys 60 iniciaria gires per tot el món amb el Circ Knie, i al 1971, juntament amb la seva dona Gunda, va fundar el Teatre Dimitri a Verscio, i, poc després, la Scuola Teatre Dimitri, i la Compagnia Teatre Dimitri.

 L'any 2000 va fundar al costat de Dimitri Harald Szeemann el Museu Comico en Verscio. El 2009 va rebre el Premi de Suïssa per a la Cultura i el 2013 el premi Suïs per tota la seva carrera. Dimitri va ser un dels millors pallassos del món que no només feia riure al seu públic, sinó que amb la seva ment poètica i generós cor també afectava profundament  la seva audiència.

Segons va dir en vida: "Cada dia m’he de concentrar i millorar per poder donar al públic joia, art i poesia, per ésser jo mateix, per expressar-me artísticament i alhora romandre modest i adonar-me que hom és només un petit engranatge en aquest món on trobes sempre algú més gran i millor que ha sabut aconseguir el que es proposava, o bé s’hi ha acostat molt."

Lliurament del Nas d’Or 2016

Dimarts 18 d’octubre

A les 19 h.

Espai Àgora Agbar del Museu Agbar de les Aigües

Ctra. de Sant Boi, 4-6, Cornellà de Llobregat

Contacte